1. Anasayfa
  2. Gıda Sektörü

Metro Türkiye, 2021 yılı Etki Raporu

Metro Türkiye, 2021 yılı Etki Raporu
Metro Türkiye, 2021 yılı Etki Raporu
0

Metro Türkiye, 2021 yılı Etki Raporu Metro Türkiye sürdürülebilirlik yolculuğuna 

“Yarının Yanında, İşin Mutfağında’’ sloganı ile devam ediyor

Metro Türkiye, sürdürülebilirlik performansını değerlendirdiği raporun 6’ncısını bu yıl da Etki Raporu olarak paylaştı.

Etki Raporu formatında yayımladığı raporla Metro Türkiye, 2021 dönemindeki performansını ve gelecek hedeflerini paylaşıyor. 

Raporda, sürdürülebilirlik stratejisi, odak alanları ve bu alanlara yönelik performansın, geliştirilen proje ve uygulamaların detaylı bir özetini sundu.

 Sürdürülebilirlik yol haritasını, toplum, çevresel etki, tedarik zinciri, kurumsal müşteriler ve çalışanlar için ayrı ayrı kurgulayarak tek strateji altında topluyor.

Metro Türkiye, hedeflerini güncellediği sürdürülebilirlik yolculuğuna “Yarının Yanında, İşin Mutfağında” sloganı ile devam ediyor.

10 Temmuz 2022, İstanbul – 30 yılı aşkın süredir Türk mutfak kültürünü ve değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla çalışmaktayız.

Sürdürülebilirlik odağıyla Metro Türkiye, performansını değerlendirdiği raporun 6’ıncısını bu yıl da Etki Raporu olarak yayımladı.

Tüm olumlu ve olumsuz etkilerini raporlamak ve buna göre aksiyon almak üzere geçtiğimiz yıl Türkiye’de yayımladığı ve Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative) tarafından yayımlanan GRI Standartları’nın “temel” seçeneğine uygun şekilde hazırlanan raporda.

Metro Türkiye’nin sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda 2021 dönemindeki performansı ve gelecek hedefleri paylaşılıyor.

Etki Raporu’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Metro Türkiye olarak sürdürülebilir başarının ve sürdürülebilir kalkınmanın doğal kaynaklara gezegenin kaynaklarına uygun iş modelleri ile mümkün olduğuna inanıyoruz.

Sürdürülebilirliği çok yönlü bir bakış açısı ile kurumsal bir vatandaş olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle herkes için değer yaratmaya çalışıyoruz.

Çevresel etkimiz, tedarik zincirimiz ve çalışanlarımız için ayrı ayrı kurguluyor ve tüm bu farklı alanlardaki tek bir strateji altında topluyoruz.

Stratejimizi, değişen koşullar ve önceliklerimiz ile uyum sağlayabilmesi adına gözden geçiriyoruz.

Dinamik tutmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Hedeflerimizi güncellediğimiz stratejimiz dahilinde sürdürülebilirlik yolculuğumuza, “Yarının Yanında, İşin Mutfağında” sloganı ile devam ediyoruz.

Hazırladığımız Etki Raporu ile de faaliyetlerimizden doğan etkileri, bugüne kadar başardıklarımızı, performans sonuçlarımızı, yarına güç katmaktadır.

Hayata geçirdiğimiz projeleri, gelecek hedeflerimizi ve taahhütlerimizi içeren adımların kapsamlı bir özetini sunuyoruz’’ dedi.

Gıda atıklarında %51 azalma

Birleşmiş Milletlerin gıda kaybı ve israfını 2030 yılına kadar %50 azaltma hedefine Metro Türkiye olarak 2021 yılı itibarıyla ulaşarak gıda atıklarını 2017 yılına kıyasla yüzde 51 oranında azalttı.

Halen tüketilebilir durumda olan gıdaları, gıda bankaları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır.

Metro Türkiye 2021 yılında 1.046 ton gıdayı kurtararak, ihtiyaç sahiplerine yaklaşık 2 milyon 5 yüz bin öğün yemek ulaşmasını sağladı ve 2.615 ton CO2 sera gazı emisyonunun oluşmasını önledi.

Karbon ayak izini azaltmak için gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde ise geçen yıla kıyasla enerji yoğunluğu %9.3, sera gazı emisyonu yoğunluğu ise yaklaşık %10 azaltıldı. 

107 ton gıda atığının tekrar kullanılabilmesi sağlandı

Metro Türkiye, kullanılabilir ve tüketilebilir durumda olan ancak son tüketim tarihi yaklaştığı için reyonda satılamayan ya da ambalaj hasarı nedeniyle satıştan kaldırılan ürünleri Fazla Gıda aracılığıyla yeniden satışa sunuyor.

2021 yılında 200 tona yakın gıda yeniden satış ile atık olmaktan kurtuldu.

Mağazalarda oluşan gıda atıklarının da yeniden kullanılmasını sağlamak amacıyla hayvan yemi olarak değerlendirilmesi sağladı.

Gıda atıklarıyla mücadelesine yeme içme müşterilerini de dâhil eden 

Metro Türkiye, yalnızca 2021 yılında kendi çalışanları için 35.000 saat iç eğitim gerçekleştirdi.

2022 yılında Sürdürülebilir Restoran çalışmalarını hayata geçirerek restoran işletmelerinin sürdürülebilirlik dönüşümlerini destekledi.

Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen!  

Tüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyerek “Tabağında ne var?”  projesini başlata Metro Türkiye, 2021 sürdürülebilirlik çalışmalarının odağına aldı.

Metro markalı ballardan tüm karkas, vakum etlerde ve kültür balıklarında %100, deniz balıklarında ise %80’nden fazla izlenebilirlik sağladı.

Yumurtaların %63’ü kafessiz

Hayvan çiftliklerinin tamamını denetleyerek tüm taze ve dondurulmuş et ürünlerinin standartlara uygun olarak üretilmesini sağladı.

Geçen yıla oranla yaklaşık %25 artışla, Metro markalı yumurtaların %63’ü kafessiz sistemlerden tedarik edildi.

2023 yılı sonuna kadar tüm kendi markalı yumurtalarının, 2025 yılı itibarıyla ise raflarındaki tüm yumurtaların kafessiz olmasını taahhüt ediyor.

HORECA müşterilerinin çözüm ortağı olmaya devam 

2021 yılında Metro Türkiye, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı HORECA sektöründe gıda israfını azaltan önerileri içeren “Otel, Restoran ve Diğer Toplu Tüketim Yerlerinde Gıda İsrafı ile Mücadele Kılavuzu” rehberi hazırlayarak sektörde  gıda atıklarına karşı hassasiyet arrttırıldı.

Şefler ve sektör profesyonelleri tarafından bu mücadelenin benimsenmesi ve uygulanması hedefiyle önemli bir hareket başlattı.

Dünyada ve Türkiye’de gıda israfı, gıda israf ölçüm çalışması, gıda atıklarını ayrıştırma ve ölçme, önlenemeyen gıda atığının yönetimi ele alınıyor. 

Ayrıca Metro Türkiye, HORECA sektörünün ilk sürdürülebilirlik dijital platformu üzerinden sürdürülebilirlik, atıkla mücadele ve menü çözümlerini sunmaya devam ediyor.

500 ton deniz balığını kurtaracak

Çiftlik balıkçılığında besleyicilik amacıyla “denizlerdeki balıklar yarına da kalsın” mottosuyla 2021 yılında “Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projesi ile Türkiye’de endüstriyel boyutta ilk kez levrek ve çipurada yeni bir yem üretimi yapmaya başladı.

2022 yılı sonuna kadar 400 ton levrek ve çipura yetiştirilmesi ve yaklaşık 500 ton deniz balığının kurtarılması planlanıyor.

Balıkçılık çalışmaları kapsamında en çok satılan 12 balık türü içinde, Metro markalı ürünlerin %65’i, tedarikçi markalı ürünlerin ise %81’i sertifikalı kaynaklardan sağlandı. 

Yerli tohumla üretilen ürüne %100 alım garantisi

Türk mutfak kültürünü ve değerlerini korumak amacıyla Metro Türkiye, atılması gereken önemli adımlardan birinin yerelleşme olduğunu, yerel üreticilere ve ürünlere katkıda bulunmaya devam ediyor.

Coğrafi İşaretli ürünler konusunda da faaliyet gösterdiği 10 ülkeye, son üç yılda 12.500 ton Coğrafi İşaretli ve yerel ürün ihraç eden Metro Türkiye, 2021 yılında mağazalarındaki Coğrafi İşaretli ürün satışlarında yaklaşık %25 artış  sağladı.

Türk Patent ve Marka Kurumu ve YUciTA yöneticileri ile birlikte verdiği eğitimlerle Türkiye genelinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümünden 2.300 öğretmene eğitim verdi. 

Organik etiketli ürünlerde 2 kat artış

Pandemi döneminde yükselişe geçen sağlıklı beslenme trendi, tüketicilerin özellikle daha az tuz, yağ ve şeker içeren gıdalara olan ilgisini artırdı.

Ayrıca organik ürünlere olan talep gün geçtikçe yükseldi.

Bu eğilimi dikkate alarak 70’ten fazla Metro markalı ürünü az şeker, tuz ve yağ içerecek şekilde formüle ederek organik etiketli ürünleri iki kat artırdı.

Vegan beslenenler için de alternatif protein içeren kendi markası altında 29 yeni ürün çıkaran Metro Türkiye’nin raflarındaki gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sayısı 300’e ulaştı.

binance
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Kişisel ve kurumsal markalaşma üzerine uzun yıllar çalıştıktan sonra, Sektor News Haber kanalını kurmaya karar verdim.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir