1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Bir kadın girişimci! Yaprak YAPSAN

Bir kadın girişimci! Yaprak YAPSAN
Yaprak YAPSAN
1

Dur durak bilmeyen, öğrenmenin asla sona ermeyeceğini savunan, Garsonluktan zirveye tam bir başarı hikayesi..

Bu gün sizlere uzun süredir başarılarını takip ettiğim, her zaman taktir ettiğim ve genç nesilin örnek alacağı Yaprak Yapsan‘ı ziyaretimde yaptığımız kısa röportajımızda aldığım notları sizlerle paylaşmak istedim.

Bizler sizi biliyoruz fakat birde sizden duymak istedik Yaprak Yapsan kimdir?

En çok kendi öyküsünü yazan, 4 kız çocuğu, 1 kedi annesi, 1 köpek annesi, sivil toplum gönüllüsü, beyaz yakalı bir kadın girişimci, Konsensus Gıda – Bi’Zeytin markası kurucu ortağı yani taze çiftçisi, Usla Uluslararası Servis & Lezzet Akademisi’nde Profesyonel Aşçılık Eğitimini devam ettiren şef olmaya aday öğrenci ve yaşadığımız dijital dünyada yaratıcılıkla beraber öğrenmenin asla sona ermeyeceğini düşünen ve gençlik enerjisiyle hareket eden bir nevi çırağım…

Bir konuşmanızda “ilk işim garsonluk” diyorsunuz, biraz araştırdığımızda aslında bugünlere hiç de kolay yollarla gelmediğinizi bir yanda yaşamı idame ettirmeye çalışırken diğer yandan da hayallerinizi gerçekleştirmek için durmadan çabalamışsınız. O zamanlara döndüğünüzde hiç pes etmeyi düşündüğünüz oldu mu?

Ne iş yapıyor olursam olayım hakkını vereceğime ve asla körelmeyeceğime dair bir söz vererek başladım kariyer yolculuğuma…Halkla ilişkiler ve siyaset bilimi eğitimlerimi tamamlayıp bir İtalyan restoranındaki garsonluk deneyimlerimden sonra kurumsal iletişim, halkla ilişkiler, reklam departmanları gibi farklı şirketlerde çalıştım. Sağlık sektöründe yer alan büyük bir şirkette kurumsal ilişkiler direktörlüğüne kadar yükseldiğim işimden ani bir kararla emekli olmaya karar verip New Castle Üniversitesi’nde Dijital Marka Yönetimi eğitimlerini tamamladım.

Pes etmeyi düşünmedim çünkü hayallerim hep önde oldu. Kariyer yolculuğumda yurt dışında eğitim aldığım dönem beni çok zorladı. Çünkü hem ailemden uzaktaydım hem de hiç bilmediğim bir yerde tanımadığım insanlara adapte olmaya çalışmak beni fazlasıyla yordu. Sonrasında Bir Fikir Grubu olarak Idecon ile yolculuğumuz başladı…

Idecon adında bir firmanız var. Firmanızda yürüttüğünüz işlerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

Idecon
Idecon

Idecon 360 derece iletişim danışmanlığı veren bir ajans. Halkla ilişkiler, etkinlik yönetimi, kurumsal sosyal sorumluluk, iş geliştirme, dijital pazarlama ve sosyal medya alanlarına yönelerek 360 derece yaratıcı fikirler sunuyoruz.

Idecon ekibinde genç, -mümkünse 35 yaş altındaki kişilerle çalışmayı-, yaratıcı fikirleri ve projeleri hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü gençler çok hızlı kavrayıp, en yeniyi ve en dijitali takip etmeye hevesli oluyorlar. Bence Idecon sektörde bu noktalarda fark yaratıyor, yaratmaya devam ediyor. Uzun yıllardır hemen hemen her sektöre ait markalarla birlikte çalışıyoruz. Bazen aydınlatma sektöründe neler oluyor diye konuşurken bir moda defilesinin içinde olabiliyoruz. İşimize heyecan veren noktanın da bu olduğuna inanıyorum.

Birçok Sivil Toplum Kuruluşunda gönüllü yürüttüğünüz çalışmalar var. Aslında sadece iş hayatınızla değil bu örnek çalışmalarınızla da gönüllere taht kuruyorsunuz. Bu alanda ne çalışmalar yürütüyorsunuz kısaca bilgi alabilir miyiz?

Ben Yaprak olarak; uzun yıllardır sivil toplum kuruşlarının kapısını çalıyorum. Sizler için ne yapabilirim? sorusuyla beraber çok çeşitli alanlarda güzel işler başardık. Halen daha pek çok STK’ya üyeliğim bulunuyor. KAGİDER Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğimi sürdürüyorum, kadın girişimciliği ve kadın istihdamı için çalışmalarımız devam ediyor.

Çok yakın bir dönemde Arya Challenge Club Üyesi oldum. Bunun dışında Wtech Teknolojide Kadın Derneği, TÜHİD Türkiye Halkla İlişkiler Derneği, Pazarlama İletişimcileri Derneği gibi pek çok sektörel derneklerde de sektörel alanda çalışmalarımı sürdürüyorum.

Teknolojiyle bu kadar yakından ilgileniyor olmanız genç girişimcilerin ruhuna dokunuyor. Sizi takip eden, örnek alan gençlere nasıl bir yol çizmelerini önerirsiniz?

Her saniye değişen bir dünya düzeni içerisindeyiz. Bu yüzden gençlerin en yeniyi, dijitali ve gündemi takip etmelerini, çıktıkları yolda hedeflerini belirlemelerini ve bu hedeflere ulaşırken çok çabalayacaklarını ancak vazgeçmemelerini öneririm. Bunların yanında erken kariyerine başlayan biri olarak erken yaşta öğrenilenlerin tecrübelere ışık tuttuğuna inanıyorum. İşimi kurarken, her zaman çalıştığım ve çalışırken edindiğim tecrübeler yoluma ışık tuttu. Bir işin mutfağında öğrenilmesinin ve çıraklıktan yetişmenin büyük başarıların altında yatan sır olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple yeni mezun olacak arkadaşlarımızın mutlaka işi mutfakta öğrenmeleri gerektiğine inanıyorum.

Sizden ilham alacak elbette bir çok girişimci adayı var. Bir o kadar da bence cesaret edemeyen kadınlar var. Bu noktada onları cesaretlendirecek neler söylemek istersiniz?

Girişimciliğin hikayesi cesaretli olmak ve asla pes etmemekten geçer. Girişimcilere en önemli tavsiyem hep cesaretli, hep heyecanlı ve hep öğrenen olmak. Cesaret ve heyecan olmadan, başlatılan hiçbir fikrin veya işin değeri kalmıyor. Fikri olanın kendisine ve yapabileceklerine inanması, çalışkan olması çok önemli bu noktada. Öğrenilenler ise günün birinde, bir anda girişimlere ışık tutuyor. Girişim adaylarının çıktıkları yolda hedeflerini belirlemelerini ve bu hedeflere ulaşırken çok çabalayacaklarını ve vazgeçmemelerini öneririm.

Bu yoğun iş temponuzda bize de vakit ayırdığınız için tüm SektorNews.com ekibi adına teşekkür ederiz. Yeni bir projeniz de tekrar buluşmak üzere hoşçakalın.

Keyifli bir sohbetti, ben teşekkür ederim tekrar görüşmek üzere iyi çalışmalar Finansal Haberler

binance
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Uşak Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Ocak 14, 2023

    Umarım çocuklarımıza daha çok kızlarımıza örnek olan bir yazı dizisi olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir