1. Anasayfa
  2. Kültür, Sanat ve Tasarım Sektörü

ESKİ SÜRYANİ ÇARŞISI RESTORE EDİLİYOR

Mardin’in Dargeçit ilçesinde tarihi 17. Yüzyıla dayanan o zamanların yerlileri olan Süryani ve Müslümanların birlikte işlettikleri 43 tane dükkanı olan Süryani çarşısı olarak bilinen eski çarşı Dargeçit Belediyesi tarafından ‘’ Tarihi Çarşıyı Canlandırma Projesi ‘’ adı altında restore ediliyor.

ESKİ SÜRYANİ ÇARŞISI RESTORE EDİLİYOR
0

Tarihi ESKİ SÜRYANİ ÇARŞISI RESTORE EDİLİYOR

Mardin ili, Dargeçit İlçesi, Safa Mahallesinde bulunan tarihi 17. Yüzyıla dayanan Süryani çarşısı olarak bilinen eski çarşı inşa edildiği yıl itibari ile o zamanın yerlileri olan Süryaniler ve Müslümanlar tarafından işletiliyordu. Yaşanan göçlerden dolayı Süryanilerin bölgeyi terk etmeleriyle ardlarında bıraktıkları işletmeleri Müslümanlar devr alarak bir süre daha işlettiler. Fakat çarşının eski canlılığını yitirmesi nedeniyle dükkanlar yavaş yavaş boşaldı. Uzun süre bakımsız kalan tarihi çarşı ‘’ Tarihi Çarşıyı Canlandırma Projrsi ‘’ ile yeniden canlanacağı günü bekliyor.

Çarşıda yapılan çalışmalar

Süryani çarşısında yıkılan dükkanların çoğu yenilenmeye başlandı. Restorasyondan sorumlu İnşaat Mühendisi Nihat Aslan çalışma ile ilgili şunları söyledi: ‘’Tarihi 200 yıla dayanan tarihi alanda çalışmalar başlamadan önce kazı işlemi yapıldığını fakat kayda değer herhangi bir şeyin çıkmadığını söyleyen Aslan işlevselliğini kaybetmesiyle bir bölümü yıkılan çarşının çiçek, böceklerle kaplandığından oradaki toprakları temizleyip yerine Hidrolik Kireç denilen tarihi eserlerde kullanılan harcın kullanıldığını belirtirken tarihi değeri olan kemer taşların tekrar yerine konulacağını fakat zarar görmüş taşlara çürütme işlemi uygulandığını.

Taşıyıcı işlevini yitiren taşların yerlerine ebetlarına göre Mardin taşı konulduğunu çünkü Mardin taşının hidrolik kireç esaslı olduğunu ve daha bağlayıcı/ sağlam olduğunu belirtirken. Mimar Sinanın kullandığı Horasan harcının kullanıldığını böylelikle yapının daha uzun süre sağlam kalabilmesini sağladığını söyledi. Taşların sağlığını korumak için Kalsit madde ile tarihi taşların Yüzeyindeki kirleri, toprakları , kireci ne kadar madde varsa yok edilmesi için kullandıklarını belirti.’’

Proje ne zaman bitecek?

Projenin 1 yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor. Projeden sorumlu Hasan Bey projenin en kısa zamanda hayata geçirileceğini aktarırken. tarihi çarşının açılmasıyla hem bölge halkı hem yerel halk hem de turisler tarafından yoğun ilgi duyulacağını beklediklerini söyledi. Turizm haberleri

binance
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Uşak Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
EMRE KUL KİMDİR?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir