Kanser tedavisine yönelik çalışmalar

Prof. Dr. Bala Başak Öven

Kanserde Yaşam Kayıplarını Azaltan Tedaviler Umut Veriyor! Kanser tedavisine yönelik çalışmalar hiç şüphe yok ki 21. yüzyılda üzerinde en çok durulan konuların başında geliyor.

Bu zorlu yolculukta çok önemli gelişmelerin de yaşandığına işaret eden Tıbbi Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Bala Başak Öven, araştırmalara göre, kansere bağlı yaşam kayıplarının son 30 yılda yüzde 30 kadar azaldığını söyledi. Bu sonucu, tarama yöntemlerinin gelişmesinin yanında yeni tedavilerden elde edilen etkili sonuçlara bağladı. 

2022 yılında ABD’de 1.9 milyon yeni kanser vakası ve 600 binin üzerinde kansere bağlı yaşam kaybının bildirildiğini söyleyen Prof. Dr. Bala Başak Öven, bununla birlikte son 30 yılda kansere bağlı yaşam kayıplarındaki azalmanın yaşandığına dikkat çekti.

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Tıbbi Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Bala Başak Öven, “Tüm dünyadaki en önemli sağlık sorunlardan biri olan kanserdeki bu önemli ilerlemenin başında akciğer kanseri gibi oldukça mortal seyreden bir kanserde bile tarama yöntemleriyle erken evrede tanı ve yeni tedavilerle hastaların yaşam sürelerinin artmasına bağlı olduğunu söyleyebiliriz.” Diye konuştu. Kanser tedavisindeki yüz güldürücü sonuçlara ulaşmaya yardımcı tedavilerle ilgili şu bilgileri verdi.

KANSERİN DNA’SI SAPTANABİLİYOR!

Son yıllarda likit biyopsi yöntemiyle basit kan tetkikinde kanser DNA’sını saptayarak kansere erken evrede tanı koymanın mümkün olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Bala Başak Öven,  “Dolaşan bu kanser hücresinin genetiğindeki bozukluğu belirleyip direkt hedefe yönelik tedaviler verebilmek başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser türünde sağ kalımı uzatmıştır” diye konuştu.

Bu gelişmelere rağmen akciğer kanserinin tüm dünyada günde 350 den fazla yaşamın bitmesine neden olarak halen kansere bağlı yaşam kayıplarının başında geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Bala Başak Öven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigara akciğer kanserinin en önemli nedenidir.

Dolayısıyla önemli olan nokta hastalığın gelişmesini önlemek olduğu için tüm çalışmalara rağmen kullanımı giderek artan sigaradan uzak durmak olacaktır.”  

“YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ KANSER TEDAVİSİNDE ÇIĞIR AÇTI”

Akıllı ilaçlar dışında, immünoterapi gibi yeni tedavi yöntemlerinin son 10 yılda kullanılmasıyla beraber kanser tedavisinde çığır açtığını söyleyen Prof. Dr. Bala Başak Öven, şunları anlattı: 

“İmmünoterapi ile vücudun bağışıklık sisteminin uyarılarak kanserli hücreler ile savaşması sağlanırken, normal hücrelere zarar verilmiyor.

Dolayısıyla kemoterapiye bağlı yan etkiler görülmüyor. Yine yeni tedavi yöntemlerinden CART cell terapisi ile kişinin kanından bağışıklık sistemi hücreleri olan T hücreleri ayırıp, laboratuvar ortamında işlemden geçirilip kişiye tekrar verilerek kanser hücreleri ile savaşması sağlanabiliyor.

Bu yöntem günümüzde daha çok lösemi hastalarında kullanılıyor. Ayrıca COVID 19 a karşı kullanılan MRNA aşılarının kanserde kullanımıyla ilgili çalışmalar ülkemizde de devam ediyor.”

 ÇEVRESEL FAKTÖRLER ÇOK ÖNEMLİ BİR ETKEN

Prof. Dr. Bala Başak Öven’in verdiği bilgiye göre, kanser sıklığını azaltmak için sağlıklı kişilerde kullanılan tarama ve önleyici tedavi stratejileri tüm dünyada yaygın olarak kullanılıyor.

Bununla birlikte, 2019 da tüm dünyada erkeklerde yüzde 51, kadınlarda ise yüzde 36 oranında kanser vakalarında yaşam kaybı nedeni olarak çevresel, metabolik ve davranışsal risk faktörlerine bağlı olduğunun görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Öven,  sözlerine şöyle devam etti: 

“Sigara içimi bu risk faktörlerinin başında gelmekle beraber, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, obezite değiştirilebilir diğer risk faktörleri olarak sayılabilir.

Bu değiştirilebilir risk faktörlerini azaltmak için danışmanlık, koruyucu hekimliğin önemli bir kısmını oluşturur.”

“TARAMA YÖNTEMLERİ BİRÇOK KANSER İÇİN STANDART OLARAK ÖNERİLİYOR”

Tüm dünyada ve ülkemizde barsak kanseri, meme kanseri ve kadınlarda rahim ağzı kanseri ile 30 yıldan fazla sigara içen yüksek riskli kişilerde akciğer kanseri için tarama yöntemlerinin standart olarak önerildiğinin altını çizen Prof. Dr. Öven, “En çok korkulan kanserlerden biri olan pankreas kanserinde taramanın yararı net değildir. Bununla birlikte aile öyküsü olan ve pankreas kanseri için yüksek riskli 1731 hastanın dahil edildiği tarama çalışmasında, sık görüntüleme yöntemleri ile taramada pankreas kanseri daha erken evrede saptanmış ve sağ kalımlar daha uzun bulunmuştur.” Dedi.  

EGZERSİZ HEM KORUNMADA HEM DE TEDAVİDE ÖNEMLİ

Düzenli egzersizin kanserden korunmadaki öneminin birçok çalışmayla da ortaya konduğunu hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Bala Başak Öven, bunun yanında tedavi sırasında da egzersizin önemli olduğunu belirti. “Amerikan Kanser Derneği, kanser hastalarında yorgunluğu azaltmak için haftada 150 dakika orta düzeyli egzersiz önermektedir. Bunlar hızlı tempolu yürüyüş, bisiklete binme, yüzme olabilir. Kemoterapi alan hastalarda düzenli egzersiz, kardiyovasküler zindeliği artırır, yorgunluğu azaltır, uyku bozukluklarını düzenler.

Akciğer kanserli hastalarda operasyon öncesinde düzenli egzersiz, hastanede yatış süresini ve ameliyat sonrası komplikasyonları azaltır.” Diye konuştu. 

Prof. Dr. Bala Başak Öven Kimdir?

Prof. Dr. Bala Başak Öven

İç Hastalıkları | Tıbbi OnkolojiBölümü : İç Hastalıkları / Tıbbi OnkolojiUzmanlık Alanı : İç Hastalıkları | Tıbbi OnkolojiMezun Olduğu Fakülte ve Yılı : Cerrahpaşa Tıp Fakültesi / 2000Doğum Yeri ve Yılı : Karabük / 1976E-posta : basak.oven@yeditepe.edu.trYan Dal Uzmanlık Alanı :Tıbbi OnkolojiUzmanlık Yılı ve Yeri :2006 / Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma HastanesiDoçentlik Yeri ve Yılı :Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi / 2012Profesörlük Yeri ve Yılı :Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi / 2018Yabancı Diller :İngilizceMesleki Ödüller :5. Ulusal Tıbbi Onkoloji Kongresi En iyi Bildiri Ödülü (2008) Yılın Yan Dal Araştırma Görevlisi (2009)
6.Ulusal Tıbbi Onkoloji Kongresi En iyi Sözel Bildiri Ödülü (2009)
6.Ulusal Tıbbi Onkoloji Kongresi En İyi Bildiri Ödülü (2009)
3. Tıbbi Onkoloji Kongresi, En iyi Sözlü Sunum Becerisi Ödülü (2010).
Yabancı Yayın Sayısı :101Türkçe Yayın Sayısı :20Atıf Sayısı :> 1000Uluslararasi Bildiri Sayısı :20Ulusal Bildiri Sayısı :61Kitap Bölümü :●Bala Başak Öven Ustaalioğlu, Onkoloji El Kitabı.Akciğer Kanserleri, 2015, 247-254.
●Bala Başak Öven Ustaalioğlu, Jinekolojik Tümörleri, Tanı- Tedavi –Takip, 2016.
●Bala Başak Öven, Onkolojik aciller, ACİL TIP EL KİTABI, 2019
●Bala Başak Öven, Mehmet Tarık Tatoğlu, A presenting with an incidentally found hypermeytabolic thyroid nodule on FDG-PET scan. patient Thyroid and Prathyroid Disease, 2019, doi:10.1007/978-3-319-78476-2_10
Kariyer Özeti :

●Ar. Gör. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Bölümü 2001-2006
●Uzm. Dr. Validebağ Devlet Hastanesi, İç Hastalıkları Bölümü  2007-2008
●Yan Dal Ar. Gör. Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Onkoloji Bölümü 2008-2011
●Uz.Dr. Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi, Tıbbi Onkoloji Bölümü 2011-2012
●Doç Dr. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Onkoloji  2012-2018
●Prof. Dr. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göztepe Medical Park Hastanesi Tıbbi Onkoloji  2018-2021Etkinlikler :●Accademia Oncologica, Breast Cancer Course, Università Vita-Salute San Raffaele Hospital, 4-5 April, 2011, Milano, Italy.
Danışmanlar: Prof.Dr. Luca Gianni ve Prof.Dr.Haluk Onat.

●Accademia Oncologica, Gastrointestinal Cancer Course, Ospedale San Martino Hospital, 16-17 September, 2011, Genoa, Italy.
Danışmanlar: Prof.Dr. Alberto Sobrero ve Prof.Dr.Gökhan Demir.

●Anti-angiogenic Approach to Cancer Treatment Preceptorship Program, David Geffen School of Medicine at UCLA,, 28 October-
02 November, 2010, Los Angeles, USA.Danışman: Prof. Dr. Fairoz Kabinavar.
Dernek Kulüp Üyelikleri :

●European Society of Medical Oncology (ESMO)
●Türk Tıbbi Onkoloji Derneği
●Türk Toraks Derneğiİlgi Alanları :

●Meme kanseri
●Akciğer kanseri
●Mide kanseri
●Kolon kanseri
●Prostat kanseri
●Jinekolojik kanserler
●İmmünoterapi
●Akıllı ilaç tedavisi

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık