Pamuk gibi doğal, ipek kadar yumuşak, Durak Tekstil’in yeni lyocell iplikleriyle, tekstiller daha konforlu ve sürdürülebilir
Lyosense ve Lyostitch lyocell ipliklerini pazara sunan Durak Tekstil, nakış ve dikiş uygulamalarında sürdürülebilirliği ve konforu artırıyor. Nefes alan, terletmeyen tekstilleri mümkün kılan lyocell, teknik özellikleriyle birçok doğal elyaftan daha iyi performans sunuyor.
Endüstriyel dikiş ve nakış ipliklerinin önde gelen üreticilerinden Durak Tekstil, lyocell (liyosel) konforunu ve doğallığını pazarla buluşturuyor. %100 lyocell elyafından üretilen yeni Lyosense nakış ipliği ve Lyostitch dikiş ipliği hazır giyim ve moda endüstrisinde artan sürdürülebilirlik ve konfor taleplerine yanıt veriyor.
Durak Tekstil’in AR-GE sürecini başarıyla tamamladığı ve bazı önde gelen müşterilerinde ilk kullanımları başarıyla yapılan iplikler, gösterdikleri performansla beklentileri fazlasıyla karşıladı. Lyosense ve Lyostitch iplikleri birçok farklı uygulamada sürdürülebilirliği ve konforu birlikte sunmak isteyen üreticilere ve markalara hitap ediyor.
Nakış üreticileriyle güçlü bağlara sahip olan Durak Tekstil’in Lyosense nakış ipliği özellikle mat görünümlü ve yumuşak yüzeyli nakışlar için tercih ediliyor. Bu nakış uygulamaları iç giyimden deniz giyimine, moda ürünlerinden ev tekstillerine kadar birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Özel olarak üretilen Lyosense nakış iplikleri, geniş bir renk skalasında pazarla buluşuyor.
Lyostitch dikiş ipliği ise konfeksiyon endüstrisinin konfor ve doğallık taleplerini karşılıyor. Tişört, iç giyim, çocuk-bebe giyim gibi alanlarda cilde temas eden noktalardaki yumuşak dikiş uygulamaları için ideal bir çözüm oluşturuyor. Lyostitch dikiş uygulamalarında gerekli kopma direnci ve dikiş esnekliği ile uzun bir kullanım ömrü sunuyor.
Lyosense ve Lyostitch iplikleri lyocell köklerinden gelen doğallık, yumuşaklık, nefes alabilirlik ve konfor özelliklerinin yanı sıra üstün bir dayanıklılık ve kopma direncine sahip. 40 kalınlığı ortalama 1600 CN, 60 kalınlığı ortalama 1200 CN kopma kuvvetine sahip olan bu iplikler, %7-9 oranında kopma uzaması ile, nakış ve dikiş üreticilerinin aradığı mukavemet ve uzama değerlerini sunuyor. Bu değerler pamuk iplikleriyle aynı oranlarda olup, teknik üstünlüklerin sadece birkaç başlığını oluşturuyor.
Lyosense ve Lyostitch önce gelen moda markalarının tercihi olacak
“İplik sadece iplik değildir. Sürdürülebilir, fonksiyonel ve sanatsal çalışmaların en başında bir ilmek, bir dikiş olarak yer alıyor. Bu nedenle Durak Tekstil olarak portföyümüzü çok yönlü olarak geliştiriyoruz” diyen Durak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Direktörü Yiğit Durak, yeni lyocell ipliklerle endüstriye ve paydaşlara güçlü bir mesaj verdiklerini söyledi.
Lyosense ve Lyostitch lyocell ipliklerinin Duracotton Bio organik pamuk ipliği ile ürün portföylerindeki en sürdürülebilir ürünler olduğunu vurgulayan Durak, hatta bunların üretim süreci açısından pamuk ile kıyaslandığında daha sürdürülebilir ürünler olduğuna dikkat çekti.
Uçtan uca sürdürülebilirliğe odaklanan markalar ve üreticiler için bu ipliklerin tercih sebebi olacağını kaydeden Durak, sözlerini şöyle sürdü; “Lyosense ve Lyostitch ipliklerimiz, önde gelen moda ve giyim markaları için oldukça önemli olan sürdürülebilirlik oranını daha da yukarı taşıyacak. AR-GE süreci tamamlanan ve endüstride bazı partnerlerimizde kullanılmaya başlanan yeni lyocell ipliklerimiz kısa sürede pazarda dikkat çekici birer ürüne dönüşecektir.
Zengin boyama kapasitemizle istenilen renk seçeneklerinde ipliklerimizi sunacağız ve üreticilere gerekli sertifikaları da temin edeceğiz. Bu sertifikalar sürdürülebilirlik odaklı markalar için birer güven kaynağıdır. Lyocell elyafının doğa dostu ve konforlu/yumuşak yapısı ipliklerimizle hazır giyim ve moda alanında daha da fazla hissedilecek.”
Doğadan gelen lyocell, sonunda yine doğaya dönüyor
Rejenere selülozik lyocell elyafı endüstriyel amaçlı yetiştirilmiş huş ağacı, meşe ve okaliptüs gibi bitkilerden elde edilen odun hamuru selülozundan üretiliyor. Yetiştirilme sürecinde özel sulama ve ilaçlama gibi işlemlere ihtiyaç duyulmuyor. Doğallık ve sürdürülebilirlik özellikleriyle pamuğa gerçek bir alternatif olarak kabul ediliyor.
Pamuktan daha fazla emici özelliğe sahip olan lyocell, aynı zamanda ipek ile kıyaslanabilecek yumuşak bir yapıya sahip.
Yüzeyindeki mikroskobik kanallar sayesinde teri emen ve sonrasında havaya bırakarak kullanımda ekstra konfor sağlayan lyocell kumaşlar nefes alma özelliğiyle ketenden daha serin tutar. Yüksek renk haslığına sahip olan lyocell elyafından üretilen kumaşlar tekrarlanan yıkama işlemlerinden sonra bile parlaklığını ve rengini uzun süre korumayı başarır.
Kullanıma dönük bu avantajlarının yanı sıra lyocell elyafının üretimi için, diğer elyaflara kıyasla daha az zaman gereklidir. Zamandan tasarruf sağlayan bu üretim yönteminin çevresel ayak izi daha azdır.
Endüstriyel amaçlı yetiştirilen ağaçların kullanılması sayesinde karbon salımı açısından önemli kazanımlar sağlayan lyocell, ayrıca üretimde kullanılan amin oksitin tekrar kazanılabilmesi nedeniyle çevre dostu bir prosese sahiptir. Kapalı döngü bir ekstraksiyon işlemi sayesinde lyocell üretimi sonrasında kirlenmiş su atığı oluşmaz.
Bu elyaf, üretiminde organik çözgen kullanılması ve suyun geri kazanılması nedeniyle pamuk gibi diğer birçok doğal elyafa kıyasla daha çevre dostu kabul edilir. Lyocell ürünler doğada tam olarak çözünür ve gübreleşir. Kısaca doğadan elde edilen ürün sonunda yine doğaya karışır.