Uluslararası Kuluçka Merkezi açıldı
Uluslararası Kuluçka Merkezi açıldı
0

Uluslararası Kuluçka Merkezi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: “Yakında zamanda Tech-Visa uygulamasını yürürlüğe alacağız”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: “Geçen yıl Türkiye’de erken aşamadaki teknoloji şirketlerine 700 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı”

ICYF Başkanı Ayhan: “Buradaki gençlerin Batı’daki emsallerinden eksikleri yok artıları var”

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Tüzgen: “Hedefimiz Türkiye’nin dünyanın teknoloji ve inovasyon üssüne dönüştürmek”

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) önderliğinde hayata geçirilen, İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) ülkelerinin gençlerini yenilikçi girişimcilik konusunda teşvik etme ve yeteneklerini geliştirme amacı taşıyan bir pilot model girişim olan Uluslararası Kuluçka Merkezi (IIC), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katıldığı törenle İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde açıldı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye Bilişim Vadisi ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) arasında imzalanan üçlü anlaşma doğrultusunda kurulan Uluslararası Kuluçka Merkezi’nin (IIC) açılışı ICYF Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

ICYF Başkanı Taha Ayhan ev sahipliğinde düzenlenen törene Bakan Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ziya Taşkent ve uluslararası girişimciler ile yatırımcılar katıldı.

Bakan Kacır: Hedef 2023’da 100 TURCON, 100 bin teknoloji girişimciliği

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, konuşmasına İslam dünyasından nitelikli ve rekabetçi girişimciler yetiştirme hedefiyle yola çıkan Merkezin sadece İslam coğrafyasına değil, tüm küresel girişimcilik ekosistemine hayırlı olmasını dileyerek başladı. Uluslar arası düzende teknoloji geliştirme, inovasyon ve girişimcilik altyapısını güçlendiren ülkelerin küresel rekabetin öncüleri hâline geldiğine işaret eden Bakan Kacır, şöyle konuştu:

“Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarma çabamızda bizlere güç çarpanı olacak dev bir Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçilik ekosistemi inşa ediyoruz. Sadece 4 yılda ülkemizden çıkan 7 Turcorn ve robotikten sağlığa, finansal teknolojiden yapay zekâya sayısız başarı hikâyesi, ülkemizin teknoparklarıyla, kuluçka merkezleriyle, TEKMER’leriyle, girişim sermayeleriyle, hızlandırıcı programlarıyla teknoloji girişimciliğinde bir marka olduğunun ispatı niteliğindedir. Bizler için bu başarılar, yalnızca buzdağının görünen yüzünü temsil ediyor. Ülkemizin en kıymetli hazinesi insan kaynağımıza yatırım yapmaya devam edersek, girişimlerimizi finansman kaynaklarıyla, nitelikli altyapı ve programlarla buluşturursak 2030 yılında 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji girişimciliği hedefini gerçeğe dönüştüreceğiz.”

“Yakın zamanda Tech-Visa uygulaması yürürlüğe girecek”

Takeoff Uluslararası Girişimcilik Zirvesi ve TEKNOFEST bünyesinde ilk kez geçen yıl Girişim Yarışmaları düzenlendiğini anlatan Bakan Kacır, “Tech-InvesTR programı, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu başta olmak üzere farklı fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan etkisi oluşturmasını sağlıyoruz.

Turcorn 100 programımızla da unicorn adayı başarılı teknoloji girişimlerimizin küresel pazarlara açılarak daha hızlı ölçeklenmesi için destekler sunuyoruz” dedi.

Önümüzdeki dönemde ülkemiz girişimcilik ekosisteminin ve bu ekosistemin kalbi konumundaki İstanbul’un marka değerini artıran çalışmalara imza atmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Kacır, “İstanbul’u teknoloji girişimlerinin global buluşma noktasına dönüştürerek girişimcilikte dünyanın ilk 20 merkezinden biri hâline getireceğiz.

Yakın zamanda yürürlüğe alacağımız Tech Visa da bu amaç için tasarladığımız bir program.  Program ile teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yetenekler ile yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan uluslararası teknoloji girişimlerini ülkemize davet edeceğiz. Özellikle dost ve kardeş ülkelerden, gönül coğrafyamızdan girişimcileri, Türkiye teknoloji ekosisteminin sunduğu fırsatlar ve avantajlarla buluşturacağız.

Yine İslam coğrafyasıyla birlikte tüm gönül coğrafyamızın gençlerine girişimcilik dünyasının kapılarını aralayacağız” diye konuştu.

Bakan Kacır,  bilimin, teknolojinin ve inovasyonun geldiği noktada, “Doğu”nun yeniden yükseldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın “küresel adalet ve merhamet” perspektifi doğrultusunda, bilimde, teknolojide, inovasyonda İslam medeniyetinin yeniden yükselişi için gayret ediyoruz.

2004 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in gayretleriyle temeli atılan İslam İşbirliği Gençlik Forumu, Müslüman gençlerin özgüvenini artırmıştır. Gençlerimizin teknolojide ve girişimcilikte daha fazla söz sahibi olma gayretlerinin her zaman yanında olduk. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Bilişim Vadisi ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) iş birliğiyle hayata geçen ve açılışını gerçekleştirmek üzere bir arada bulunduğumuz Uluslararası Kuluçka Merkezi işte bu yaklaşımın eseridir. Müslüman girişimcilere ofis alanı, eğitim, danışmanlık, mentörlük, küresel ağ oluşturma, uluslararası programlara katılım ve yatırımcılara erişim imkânı sunan bu merkez; inanıyorum ki İslam coğrafyamızın kalkınma yolculuğuna önemli bir iz bırakacak.

Finanstan e-ticarete, blok zincirden yapay zekâ ve oyuna kadar farklı teknoloji alanlarında girişimcilere küresel pazarda kendilerini gösterme fırsatı sunan Uluslararası Kuluçka Merkezi’nin gençlerimize, girişimcilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. 

ICYF Başkanı Ayhan: Buradaki gençlerin Batı’daki emsallerinden eksikleri yok artıları var

Toplantının açılış konuşmasını yapan ICYF Başkanı Taha Ayhan da “İnsanlara ilham vermenin, insanlara fikir vermenin, insanlara bir meslek edindirmenin en doğru yaklaşım olduğunu ve bizim açımızdan en verimli yol olduğunu gördük ve bu yüzden buna odaklandık.” dedi.

Buradaki gençlerin Batı’daki emsallerinden eksileri bulunmadığını, artılarının olduğunu belirten Ayhan, “Çünkü içinde bulundukları imkansızlıklara rağmen çok daha verimli, çok daha farklı yaklaşımlar geliştirerek çok daha güzel çözümler üretebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: “Geçen yıl Türkiye’de erken aşamadaki teknoloji şirketlerine 700 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu da Türkiye’nin bölgesel rolünü güçlendiren bir hikayeye imza atmanın amaçlandığını belirterek, “Çok mütevazi başladık. Burada yaklaşık 12 girişimle başlıyoruz. Ben eminim ki bunun daha fazlasını yapmak mümkün.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın himayelerinde buradaki bu kuluçka merkezini daha ileri aşamalara taşıyacağız” diye konuştu.

Geçen yıl Türkiye’de erken aşamadaki teknoloji şirketlerine 700 milyon dolardan fazla yatırım yapıldığını belirten Dağlıoğlu, bu girişimler arasında sadece Türk girişimciler olmadığını, uluslararası girişimcilerin de bulunduğunu söyledi.  Dağlıoğlu, Uluslararası Kuluçka Merkezi’yle ilgili olarak da “Merkezin Türkiye’ye kazandırılması Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin mekan ve kurulum desteği ile gerçekleştiği için ayrıca mutlu ve gururluyuz” dedi.

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Tüzgen: “Hedefimiz Türkiye’nin dünyanın teknoloji ve inovasyon üssüne dönüştürmek”

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen de girişimcilerle konuşurken, onlarla istişare ederken en çok gündeme gelen konulardan birinin de “doğuştan uluslararası” ifadesi olduğuna işaret ederek, “Bu girişimcilik merkezi de doğduğu günden itibaren uluslararası faaliyet göstermeye başlamış bir girişimcilik merkezi olacak. Bundan sonra biz, yurt dışından, Türkiye’de büyümek isteyen girişimcileri teknoloji vizesiyle buraya adapte olma programlarıyla desteklemeye devam ediyor olacağız” dedi. Tüzgen, Bilişim Vadisi’nin en büyük idealinin de “Türkiye’yi dünyanın teknoloji ve inovasyon üssüne dönüştürmek” olduğunu söyledi.

Açılış töreninde ayrıca Uluslar arası Kuluçka Merkezi’nde faaliyet gösterecek girişimciler de birer konuşma yaptı. 

Konuşmaların ardından tüm protokol üyelerinin katılımıyla Uluslar arası Kuluçka Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Sonra Bakan Kacır ve beraberindekiler merkezi gezerek incelemelerde bulundular.

IIC Hakkında

ICYF’in diğer İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) ülkelerinin gençlerini girişimcilik konusunda teşvik etmek amacıyla bir pilot model olarak kurduğu IIC, gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasındaki ekonomik dengesizliği yeni girişimcilerin geliştireceği projelere odaklanarak aşmayı planlıyor. IIC, nitelikli ve rekabetçi girişimciler yetiştirmeyi hedefleyerek, OIC ve ötesinde gençlerin güçlenmesi, yenilikçilik, eğitim ve start-up ekosistemine katılımını artırmayı amaçlıyor. 

Finans teknolojisi, e-ticaret, gıda teknolojisi, tarım teknolojisi, spor teknolojisi, robotik, eğitim teknolojisi, iklim teknolojisi, blokzincir, yapay zekâ, oyun gibi farklı alanlarda girişimcilere küresel pazarda kendilerini gösterme fırsatı sunan IIC, OIC ülkelerinden gelen girişimcilere yönelik yılda iki kez başvuru çağrısı yapıyor.

Şu ana kadar 50’den fazla OIC ülkesinden 300’den fazla başvuru alan merkez, değerlendirmelerin ardından her dönemde farklı ülkelerden farklı alanlarda başarılı 10-15 girişimci seçiyor.  Bu girişimciler, kendileri için özel olarak tasarlanmış ofis alanı, eğitim, danışmanlık, mentörlük, küresel ağ oluşturma, uluslararası programlara katılım ve yatırımcılara erişim gibi imkânlar sunulan 6 aylık bir kuluçka programına dâhil oluyor.

IIC Programları Hakkında

ICYF Uluslararası Kuluçka Merkezi (IIC), 13 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen ilk ‘IIC Demo Day’ etkinliğinde, bir önceki dönemin başarılı 10 girişimcisi, startuplarını yatırımcılara ve etkinlikteki ekosistemin diğer davetlilerine tanıttı. Etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Bilişim Vadisi, İstanbul Kalkınma Ajansı üst düzey yetkilileri, yatırımcılar ve startup ekosisteminin etkin kuruluşları ve temsilcileri katıldı. IIC, bugüne kadar 18 ülkeden 50 girişimciye eğitim vererek şu anda 5. dönemini sürdürürken, 6 farklı ülkeden 11 girişimcisi ile Türkiye ve OIC startup ekosistemine katkı sağlamaya devam ediyor.

Ayrıca, IIC bünyesinde genç yetenekleri potansiyel girişimcilere dönüştüren “Geleceğin Kurucuları: Temel Girişimcilik Programı” yer alıyor. Bu program, kendi işini kurmak isteyen üniversite öğrencilerine temel girişimcilik, eğitim ve sürdürülebilir finansal yapılarla şirketlerini kurmaları konusunda eğitim vererek onları desteklemeyi amaçlıyor.

Program; toplum ve kültür, sanayi ve teknoloji, oyunlar, tarım ve yiyecek, çevre ve iletişim olmak üzere altı ana konuda proje geliştirmeyi temel alıyor. 2022 yılında gerçekleştirilen “Geleceğin Kurucuları” programına 39 ülkeden 1947 başvuru alındı ve programı en başarılı şekilde tamamlayan ilk üç gence finansal destek ödülü verildi.

Diğer bir program olan “Girişimcilik Ekosistemi Konuşmaları” (Startup Ecosystem Talks) ile ülkeler, programa katılan ve kendi ülkelerini temsil eden yatırımcılar, iş insanları, devlet adamları aracılığıyla yerel start-up ekosistemlerini tanıtarak tüm OIC üye devletleri ve ötesine promosyon yapma fırsatına sahip oluyor. Program şu ana kadar Pakistan, Lübnan, Ürdün ve Fas’ı kapsamıştır.

binance
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Kişisel ve kurumsal markalaşma üzerine uzun yıllar çalıştıktan sonra, Sektor News Haber kanalını kurmaya karar verdim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir