ELİDER’in amacı, “Elektronik ticaretin gelişmesi ve her zaman günün koşullarına uygun kalması için gerekli çalışmaları yapmak, elektronik ticaret sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişileri bir çatı altında toplamak, aralarındaki dayanışmayı sağlamak, yurtdışındaki elektronik ticaret sektörünü takip etmek, gelişmelerin ülkemizde de uygulanması için gerekli çalışmaları yapmak, elektronik ticaretin gelişmesi için yurtiçinde ve yurtdışında benzer amaçla kurulu dernek ve kuruluşlar ile irtibat kurmak ve işbirlikleri sağlamak, sektörün sorunlarına çözümler bulmak için elektronik ticaret sektörünü özel ve resmi kurum ve kuruluşlarda temsil etmek, yurtdışındaki elektronik ticaret ile ilgili mevzuat ve uygulamaları takip etmek, ülkemizdeki elektronik ticaret mevzuatının gelişmesi ve uyumlu olması için gerekli çalışmaları yapmak, elektronik ticaretin gelişmesi ve uluslararası standartlarda altyapıya sahip olması için gerekli çalışmaları yapmak” olarak ifade edildi.
Elektronik Ticaret Deneği Başkanı Fehmi Darbay, etkinlikteki konuşmasında ELİDER olarak çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edeceklerini vurgulayarak, “Bugün sektörümüzün tüm paydaşlarıyla bir araya geldik. Bugün organizasyonumuza Türkiye’deki tüm bilişim ve e-ticaret ekosisteminin sivil toplum kuruluşları, ülkemizdeki tüm pazar yerlerinin önemli yöneticileri, ülkemizin ödeme kuruluşları ve bankacılık sektöründeki diğer önemli işletmeler, e-ticaret altyapı sağlayıcıları, entegratör şirketler, birden fazla kuruluşla birlikte sektörümüzün gününü ve geleceğini tartıştık.” ifadelerini kullandı.
Öncelikli hedeflerinin sağlam bir çekirdek kadro kurmak olduğunu dile getiren ELİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Eryiğit, şunları kaydetti:
“2021’in sonundan itibaren başardık. Düzgün çalışan bir çekirdek ekip var. Artık bu işi biraz büyütmek lazım. Bütün satıcılara yaymak gerekiyor. Şu anda bilinen rakamlarla Türkiye çapında 500 bin civarı e-ticaret yapan işletme var. Bunların belki 100 bin tanesi İstanbul’dadır. Biz bütün Türkiye’de teşkilatlanmak istiyoruz ki bütün Türkiye’deki satıcılara fayda sağlayabilelim. Bu nedenle ilk etapta İstanbul Genel Merkezi’mizde bir kurumsallaşma çalışması yapağız. Bu çerçevede bazı komiteler oluşturmak istiyoruz.”
ELİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nükhet Dokuz, derneklerini 2021 yılının sonuna doğru kurduklarını hatırlatarak, “2021 Aralık ayında Ticaret Bakanlığı’na gidip ‘Biz geldik’ dedik ve onlar bize kucak açtı. Orada faaliyetlerimiz başladı. 3 gün sonra Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çalıştayına katıldık. 4 gün boyunca çıkacak kanunla ilgili desteklerimizi sunduk. Kendi üyelerimizin fikirleri aldık ve işe koyulduk.” dedi.
Çalışmalarını katlayarak, devam edeceklerinin altını çizen Dokuz, “12 Aralık 2021 tarihinden sonra çeşitli dernek, STK ve şirketler ile iş birliği yapmaya başladık. Şehir şehir dolaştık. Elektronik ticareti anlattık. Sanayi odaları ve ticaret odalarıyla iş birliği yaptık. Bununla beraber ELİDER Akademi’yi kurduk. İstanbul’da ve diğer şehirlerde yapılan çeşitli fuarlarda stant açıp derneğimizi tanıttık ve üye kazanımlarını sağladık. 2023 yılı için çok heyecanlıyız.” diye konuştu.
ELİDER Genel Sekreteri Levent Elmas ise şubat ayından itibaren e-ticaret deneyim eğitimi ve sohbetlerine başlayacaklarına değinerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Online olacak bu sohbetlerde sektörün liderlerini ağırlamayı planlıyorum. Ayrıca Biz e-ticaret eğitimini liselere kadar indirerek teknik ve meslek liselerindeki öğrencilerimizin staj dönemlerini derneğimizin üyelerinin iş yerlerinde yapmaları için milli eğitim ve pilot olarak İstanbul’da belirlediğimiz okullar ile görüşmelere başladık. Bu vesile ile e-ticareti tabana yaymayı toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.”
Katılımcılar, Hibya Haber Ajansı mikrofonlarına konuşarak, etkinliği ve sektörü değerlendirdi.
E-Ticaret İşveren Sendikası’nın Kurucu Genel Başkanı Erdem Yanık, ise etkinliğe ilişkin “Bugün ELİDER’in network programına katıldık. Fehmi Başkan, uzun zamandır dostum olur. Kurumlarımızı da kardeş STK olarak ilan ettik. Karşılıklı olarak sürekli dirsek temasındayız.” ifadelerini kullandı.
Yeni Toptancı Kurucusu Kerim Atayolu, “Yaklaşık 11-12 yıldır Türkiye’de e-ticaret ekosisteminde faaliyet gösteriyoruz. Bu tarz dernekler sektörümüzün gelişimi açısından çok önemli. Bu tarz toplantı ve etkinliklerle bir yerlere gelerek kendi bilgilerimizi güncelliyoruz. Sektörde yer alan paydaşlarla, hizmet sağlayıcılarla geliştirdiğimiz ticaretimizle birlikte düzenli olarak sektörün büyümesine katkı sağlıyoruz.” dedi.
ELİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Eryiğit, “Elektronik Ticaret Derneği, bizim özellikle yurt içi e-ticaret satıcılarının haklarını korumaya çalıştığımız, yardımcı olmaya çalıştığımız, bir şekilde beklentilerini gerçekleştirmeye çalıştığımız ve aynı şekilde e-ticaret konusundaki bilincin artmasına yardımcı olmaya çalıştığımız bir sivil toplum kuruluşu. Mini çalıştay gerçekleştirdik. Kısa bir rapor hazırlayıp Bakanlığa sunmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.
Burcu Kaya Sipay İş Ortaklıkları Müdürü ise, “Birçok alanda hizmet vermekteyiz. 2022 yılını çok keyifli bitirdik. ELİDER kahvaltı programı çok keyifli oldu. Birçok iş ortağımızla ve müşterimizle burada karşılaştık.” dedi.
Kaan Güzel Sipay Satış Direktörü, ELİDER’in kuruluşundan bu yana etkinliklerine ve çalışmalarına katıldıklarından bahsederek, şunları söyledi:
“Hem 2023’ün ilk etkinliği olması hem de özellikle Fehmi beyle son görüşmelerimizden sonra etkinliklere sponsor olarak da katılacağız. Sipay bildiğiniz üzere lisanslı bir ödeme kuruluşu. Şu anda firmaların 360 derece tahsilatlarına aracılık ediyoruz. 2022 yılını 8 kat büyümeyle tamamladık. 2023 yılını da 7 kat büyüyerek, 70 milyar TL ile kapatmayı hedefliyoruz.”
Trendyol Grup Müdürü Özkan Çokaygil, “Trendyol’da Pazar Yeri ekiplerinin içerisinde Satış ve İş Geliştirme bölümünde çalışıyorum. 2023 yılı içerisinde e-ticaretin büyümesini ve devam etmesini bekliyoruz. Bu büyümenin sağlıklı olabilmesi için de e-ticaretin bütün paydaşlarının konuşabildiği, sorunları tartışabildiği ortamların daha da çoğalmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
OPLOG Kanal Satış Müdürü Gamze Berçinli Gök, “Türkiye’de farklı lokasyonlarda depolarımız var. ELİDER’e bugünkü etkinliği için teşekkür ediyoruz. Sektörün farklı başlıklarda birçok bileşenini bir araya getirdi. Umarız yaptığımız çalıştay doğrultusunda da hedeflerimiz yerini bulacak ve sektör olarak çok daha iyi yerlere geleceğiz.” şeklinde konuştu.
Platin Market E-ticaret Sistemi CEO’su Fatih Balkan, “ELİDER ekibine bu muhteşem organizasyonu gerçekleştirdiği için çok teşekkür ediyor, herkese selamlarımı iletiyorum.” dedi.
ELİDER Genel Sekreteri Levent Elmas da şu değerlendirmelerde bulundu:
“Herkes ELİDER’den beklentilerini dile getirdi. Şu anda geldiğimiz nokta itibariyle bizim açımızdan bundan sonra yapacağız faaliyetlerin de çok güzel ve nitelikli olacağını gördük. Özellikle e-ticaret ekosisteminin lojistik ödeme altyapıları ve e-ticaret altyapıları sistemlerinin başındaki arkadaşları burada görmek benim için çok heyecan vericiydi.”
Teknofix Genel Müdürü İsa Uysal, “E-ticaret ve e-ihracat konularında sektörün önde gelen isimleriyle bir aradayız. Biz de Teknofix firması olarak e-ticaret firmalarımızla birlikteyiz. E-ticaretin geleceğine inanıyoruz ve onlarla birlikteyiz.” diye konuştu.
ELİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nükhet Dokuz, Türkiye, ihracat ve e-ticaret adına güzel çalışmalar yapacakları yönünde temennide bulunarak, şunları söyledi:
“Derneğimiz tüm sektörü kapsıyor. Bugün çok güzel bir etkinlik yaptık. Ödeme sistemlerinden, e-ticaret alt yapısından, çeşitli derneklerden STK’lara ve gönüllülerden oluşan güzel bir kahvaltı organizasyonu yaparak, 2023’e giriş yaptık. Faaliyetlerimiz şehir şehir devam edecek. Tüm sanayi odalarında, sanayi odalarında ve üniversitelerde e-ticareti anlatmaya devam edeceğiz. Umarım Türkiye, ihracat ve e-ticaret adına güzel şeyler yaparız.” ifadelerini kullandı.
Start-up Teknoloji Girişimcilik ve Marka İlişkileri Uzmanı Hande Kaya, girişimci ve teknoloji odakları haberler yayımladıklarının altını çizerek, “Sayın Levent Elmas’ın davetiyle bugün ELİDER’in düzenlemiş olduğu e-ticaret ve e-ihracat konularının konuşulduğu etkinliğe davet edildik. Türkiye’de e-ticaret sektöründe çok büyük bir ekosistemin olduğunu ve önemli gelişmelerin de bulunduğunu görüyoruz. Sorunların masaya yatırılması bizim için çok değerliydi. ELİDER’e ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
ELİDER hakkında
Türkiye’nin en geniş katılımlı E-Ticaret ve E-İhracat topluluğu olmak için yola çıktık. ELİDER, e-ticaret ve e-ihracat yolculuğuna çıkan işletmeleri her türlü konuda desteklemeyi amaçlıyor. E-ticaret ekosisteminde ihtiyaç duyacakları her alanda yanlarında bize bulacaklar. E-ticaretin en temel konusu olan lojistik ve kargo süreçlerinde yaşanan sorunlara karşın ilgili işletmelerle anlaşmalar yaparak çözüm üretiyoruz, ayrıca, fiyat avantajı sağlıyoruz. E-ticaret siteleri ya da online pazaryerleri ile ilgili sorunlarda hukuk komisyonumuz aracılığı ile destek oluyoruz.
Sektörel komisyonlarla pazaryerlerinde adil çalışma ortamı sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca, global e-ticaret ekosisteminin önemli aktörlerini ve lojistik sektörünün öncülerini ülkemize davet ederek e-ticaret işletmeleri ile iş birliği alanları geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında e-ihracat yoluyla yurt dışındaki pazarlara açılmak isteyen firmalara global depolarla yaptığımız anlaşmalara çerçevesinde destek sağlıyoruz.
kaynak : https://sectorwiki.com/elider-hakkinda/